Novosti Objavljeno

ODRŽAN PRVI SASTANAK PROJEKTNOG TIMA U SKLOPU PROJEKTA "STRONGER"

U Razvojnoj agenciji Brodsko posavske županije održan je prvi sastanak projektnog tima koji će raditi na unapređenju tržišta mediteranskog bilja u okviru projekta "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER".

22 mala poduzetnika ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva primit će izravnu podršku kroz specijalizirane programe obuke te usluge pojedinačnog savjetovanja o važnosti i prednostima suradnje s istraživačkim ustanovama, ispitivanju proizvoda u svim fazama razvoja i proizvodnje, utjecaju standardizacije na kvalitetu proizvoda, mogućnostima i načinu brendiranja, internacionalizaciji poslovanja, izvozu, prekograničnoj suradnji, poduzetničkim vještinama u planiranju poslovanja i financiranju EU sredstvima. Svi koji se uključe u projekt dobit će priliku učiti kako što bolje sa svojim proizvodom nastupiti na tržištu. Projekt će se provoditi na području Slavonije i Dalmacije, središnje i južne Crne Gore, te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine sljedećih 25 mjeseci.

Partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija. Iz Ustanove INOVAcija na sastanku je sudjelovala Martina Vukašina. 

Projektom se želi uspostaviti prekogranična mreža potpomognuta e-platformom za poslovnu suradnju, a omogućit će učenje i funkcionalnu potporu članovima mreže (klaster) koji se bave prikupljanjem, preradom i plasmanom začinskog i ljekovitog / mediteranskog bilja.

Ugovor za projekt "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija- STRONGER" potpisan je 7. listopada 2017. godine u Šibeniku, provedba je počela 1. studenog a projekt će se provoditi ukupno 25 mjeseci. Riječ je o projektu vrijednom 979.309,91 eura, financiranom iz programa INTERREG – IPA II prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, od čega će Europska unija sufinancirati 831.434,09 eura.

Znanstveno-istraživački kapaciteti Sveučilišta u Zadru i četiri poduzetničke potporne institucije bit će osnaženi kako bi bolje i učinkovitije pružali usluge malim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima; tradicionalno u kontekstu podrške ženskom poduzetništvu.