Novosti Objavljeno

Predstavljeni rezultati uspješno provedenog projekta STEM COUNTY

Predstavljeni rezultati uspješno provedenog projekta STEM COUNTY

Danas je u Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije, Zadar održana završna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY“. Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri su Zadarska županija, Sveučilište u Zadru, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija te Muzej Vitenfabrikken iz Norveške. Uvodne pozdravne govore održali su gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Helge Klouman Marstrander te Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, dok su cjelokupne rezultate projekta predstavili ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić, ravnatelj Muzeja Vitenfabrikken John Arne Frafjord, v.d. pročelnika UO za odgoj i školstvo Joso Nekić, pročelnik UO za obrazovanje kulturu i šport Ivan Šimunić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić te voditeljica projekta Ivana Guglielmini.

- S ponosom mogu reći kako je STEM pristup učenju u Zadru postao uobičajena praksa, poticanje učenika na STEM način razmišljanja započelo je u našem gradu kroz različite europske projekte u koje su se uključivale brojne osnovne i srednje škole, ulagalo u tehnološko opremanje i uvođenje niza izvannastavnih aktivnosti. Danas imamo aktivne centre izvrsnosti, organiziramo brojne radionice i učenička natjecanja, a sve u cilju daljnjeg poticanja mladih na istraživanje i kreativan pristup rješavanju zadataka – ovim riječima je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.

Prisutnima se obratio i župan Zadarske županije, Božidar Longin:

- Ovim projektom naša županija postala je STEM županija. Brzina tehnološkog razvoja danas se više i ne mjeri u godinama, već gotovo u satima, stoga je nužno prilagoditi i naš obrazovni sustav, kurikule, a i prostore u kojima se takve discipline podučavaju. Izvrstan je ovo primjer

 

kako se može postići geografska sinergija i pružiti jednake obrazovne mogućnosti svim učenicima, bez obzira na njihovu regionalnu pripadnost.

Ukratko o projektu rekao je i zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, Helge Klouman Marstrander:

- Glavni cilj ovih fondova je smanjivanje društvenih i ekonomskih razlika. Ulaganje u obrazovanje djece je krucijalno, jer čini osnovu za njihov budući uspjeh i daje im potrebne vještine da bi uspjeli u društvu. Ako dovoljno rano utječemo na razlike u obrazovanju možemo razbiti sve prepreke, promovirati jednake mogućnosti i kreirati bolje društvo za sve.

Prisutan je bio i Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić:

- Ministarstvo Regionalnog razvoja provodi ovaj financijski mehanizam iz Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora, ali je zapravo riječ o financijskom instrumentu sličnom europskim fondovima koji funkcionira na način da Hrvatska, zajedno s Kraljevinom Norveškom i zemljama Europskog gospodarskog prostora, definira prioritete i područja u kojima želi surađivati i ulagati sredstva. Jedno od tih područja je upravo STEM, odnosno lokalni razvoj, program iz kojeg se financira ovaj projekt koji je hvalevrijedan, jer je to bila i intencija Hrvatske vlade da se upravo STEM zajedno i u suradnji s norveškim partnerima razvija na jednoj većoj razini kroz svo ovo vrijeme pred nama.

Cjelokupne rezultate ovog projekta predstavili su i:

Katarina Colić, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija:

- Ustanova INOVAcija je partner na provedbi projekta. U okviru ovog projekta naše aktivnosti su bile organizacija STEM tjedna i organizacija Znanstvenog sajma, sve u cilju poticanja interesa za STEM područje među djecom i mladima.

Ravnatelj Muzeja Vitenfabrikken, John Arne Frafjord dodao je:

- Za nas je bilo izrazito zadovoljstvo doći ovdje, ali isto tako i kada su vaši učitelji bili u Norveškoj. Naša ideja za doprinos ovom projektu bila je razmjena znanja, kao i da vam pokažemo kako se stvari rade na norveški način. Na radionicama u Norveškoj, na kojima je sudjelovalo 45 učitelja iz Hrvatske, prošli smo kroz razne znanstvene grane, kao što su matematika, biologija, povijest, geologija, astronomija, kemija…

 

Joso Nekić, v.d. pročelnika UO za odgoj i školstvo Grada Zadra:

- Ovaj projekt je kruna rada Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra. Naša težnja je san za ostvarenjem našega creda, a to je da svi imaju dar i svi mogu postati izvrsni.

Ivan Šimunić, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije:

- Većina naših projekata fokusirana je na građevinske zahvate, no u ovom projektu uz ulaganja najvrjednije je ulaganje u ljude. Jedna od vrijednosti ovoga projekta svakako je i mobilnost, budući su učitelji boravili u Norveškoj i izmjenjivali iskustva i znanja.

Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru:

- STEM County je projekt na kojem smo i mi kao akademska zajednica mogli sudjelovati na dva načina: jednim dijelom konkretnim sudjelovanjem u STEM aktivnostima prenoseći naša znanja i iskustva u sustav primarnog obrazovanja i drugim dijelom dajući odgovor na pitanje “kako poučavati?”

Na kraju je Voditeljica projekta Ivana Guglielmini predstavila očekivane rezultate projekta kao i doprinose pokazateljima rezultata te zaključila kako su svi ciljevi i rezultati projekta uspješno ostvareni. Tom prilikom zahvalila je projektnom timu, agenciji Zadra Nova koja je pružila podršku u pripremi projekta te učiteljima - sudionicima projekta koji su zajedničkim snagama iznijeli ovaj projekt na dobrobit čak 659 učenika osnovnih škola u Zadarskoj županiji.

 

Fotografije sa događanja možete pronaći na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1YbYz19tAV1_b8AwfOerRoiqjE94UI_U4?usp=drive_link

 

Link na društvene mreže Projekta:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086000917454

https://www.instagram.com/stem_county/?hl=en

 

Projekt STEM County se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva" koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Više informacija o financijskom mehanizmu: https://eeagrants.hr

Više informacija o programu: https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva/