Novosti Objavljeno

BROŠURA PROJEKTA "STEM COUNTY"

  „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY“

                    

Financiranje: Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021.

Program: Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva

Nositelj: Grad Zadar

Partneri: Zadarska županija

                 Sveučilište u Zadru

                 Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije

                 Muzej Vitenfabrikken

 

Vrijeme provedbe: od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024.

Ukupna vrijednost projekta: 966.407,85 EUR

Intenzitet potpore: 100% (donatorska sredstva 85% te 15% iz nacionalnih sredstava)

Projektom STEM COUNTY poboljšat će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustva u STEM-u. Provedbom projekta opremiti će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji od kojih su neke na otocima, a neke u ruralnim krajevima. Učenici i učitelji će izraditi STEM COUNTY – maketu znamenitosti Zadarske županije koja će biti izrađena od kockica i sadržavat će sve elemente STEM-a. Maketa ima za svrhu približavanje STEM tematike učenicima i široj publici.

Škole koje sudjeluju u projektu: OŠ Stanovi, OŠ Kruno Krstić, OŠ Petar Preradović, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinić, OŠ Bartul Kašić, OŠ Voštarnica, Oš Zadarski otoci, OŠ Zemunik, OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Franko Lisica, OŠ Biograd na Moru.

Opći cilj projekta je unaprijediti STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji i modernizirati infrastrukturu u školama za rad u STEM područjima.

Ciljne skupine projekta su učenici te učitelji i nastavnici u osnovnim školama.

Krajnji korisnici projekta su osnovne škole koje sudjeluju u projektu, projektni partneri, roditelji i stanovništvo Zadarske županije.

 

 

Tijekom provedbe projekta podijelit će se četiri tematska HUB-a koji zajedno čine STEM COUNTY:

HUB 1: EKO STEM – Učenici i učitelji upoznati će se sa principima održivog razvoja i kružnog gospodarstva kojeg će obrađivati na izvannastavnim aktivnostima i STEM programima.

HUB 2: STEM START – Učenici će sudjelovati u gradnji STEM COUNTY makete, provest će se motivacijske STEM radionice te će se adaptirati i opremiti STEM vrt u OŠ Šime Budinić.

HUB 3: 3D STEM – Održat će se radionice koje obuhvaćaju  modeliranje i printanje prometnih znakova, 3D modela za lakše crtanje ortogonalne i prostorne projekcije, geometrijskih oblika te radionice programiranja, radionice s kockicama za male, 3D olovka, radionice ukrašavanja i obrade gotovih komada namještaja, matematičko-informatičko čipkanje te 3D Pag.

HUB 4: ROBO STEM – Održat će se radionice za učenike koje  će obuhvaćati školu robotike za male, školu robotike za velike te školu robotike s kockicama.

 

Više informacija o financijskom mehanizmu: https://eeagrants.hr

Više informacija o programu: https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva/

 

„Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu“

 

    Sadržaj brošure isključiva je odgovornost Grada ZadraSTEM County brosura A5 HRV[1].pdf STEM County brosura A5 ENG.pdf


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0