Novosti Objavljeno

„Zadarskim srednjoškolcima Ustanova INOVAcija dodijelila voucher u iznosu od 10.000,00 kuna“

U četvrtak 6. veljače, u Kneževoj palači, održalo se natjecanje u razvoju inovativnih ideja u sklopu projekta InnoXenia, kojeg provodi Ustanova INOVAcija.

Prilikom provedbe projekta Innoxenia- Innovation in Tourism in the Adriatic-Ionian Macroregion, koji se financira iz Programa transnacionalne suradnje Interreg ADRION 2014.-2020., i ostvarenja njegova cilja susreli smo se s problemima i izazovima održivog razvoja turizma koje smo željeli istražiti kroz suvremeni pristup rješavanja problema.

Dvadeset i dvoje učenika iz dviju zadarskih škola, Prirodoslovno grafičke škole i gimnazije Franje Petrića, pod vodstvom iskusne konzultantice Snježane Šlabek pohađalo je u srijedu 5. veljače osmosatnu radionicu design thinkinga i gejmifikacije- jedni od najboljih pristupa za poticanje inovacija i kreativnosti u organizacijama i poslovanjima. Naučili su kako koristiti procese dizajniranja inovativnih rješenja i koristiti ih u praksi, i to su danas pokazali na konkretnom izazovu koji se pojavio prilikom provedbe Innoxenia projekta.

„Željeli smo razmišljati drugačije stoga smo odlučili koristiti inovativne moderne pristupe u rješavanju problema, kombinirati ih s mladim srednjoškolskim uzrastima i kreirati rješenja koja su održiva i primjenjiva“- naglasila je voditeljica projekta Anamaria Mađerić. 

Učenici su radili zajedno u grupama, primijenili naučene metodologije na problemu u turističkom sektoru. Evaluacijski odbor u sastavu Emir Đanić, Anamaria Mađerić i Tomislav Kalrin, donijeli su odluku o najboljem timu, a to su bili učenici gimnazije Franje Petrića. Timu „Njofra“, kojeg su činili Ivica Radić, Luka Horvat, Hrvoje Molnar, Lovro Buljat i Hari Mičić, Ustanova INOVAcija dodijelila je voucher u vrijednosti od 10.000,00 kuna.

 „Mladi su pokretačka snaga svakog društva, a mi uvijek rado podržavamo i potičemo mlade ljude sa inovativnim idejama. Jako je važno raditi na razvoju mladih i poticati njihovo osposobljavanje, a ovaj hackathon je pravi primjer kako povezanost obrazovnog i javnog sektora postoji i kako doprinosi zajednici“ – istaknula je ravnateljica Ustanove INOVAcija Katarina Colić.