Novosti Objavljeno

Predstava "ŠKOLJKA ŠUMI" 30. studenog u 19 sati u Centru za kreativne industrije

U utorak, 30. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kreativne industrije, u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra igra predstava ŠKOLJKA ŠUMI. Ulaz je besplatan.

Maruška Aras je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za izuzetne i zaboravljene scenske slobode na Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine.

Slobodan Novak pripovijeda glasom učenog klauna, čija je glavna cirkusarija upravo u verbalnoj drskosti i dosjetljivosti. Nije to nikakva neobavezna „ćakula“; prije bismo mogli reći da je u pitanju obračun malog otoka ljudskog razuma sa širokom pučinom podjednako ljudske i preodveć ljudske gluposti, premda je otok nominalno proglašen „bolesnim“. Maruška Aras igra ovaj obračun Novakova Magistra s policijskim poimanjem dijagnoza potpuno investirano u izvedbu, s velikom osjetljivošću za filozofske, koliko i za humorne nijanse, gnjevno i smjelo, kao da je dvadesetak godina starija od svoje realne biografske dobi. Njene stisnute šake i pomalo opori glas, uz uzornu dikciju (netipičnu za mlade glumce), donose Novaka na scenu koreografski razrađeno, s mnogo malih gesti prijetnji, izazivanja i prkosa, tako da se solistička izvedba stalno puni socijalnim citatima i aluzijama, čemu doprinosi i promišljena, nenametljivo ironična glazba Stanka Juzbašića.

O predstavi:

Slobodan Novak
“Školjka šumi”
prema motivima romana “Izvanbrodski dnevnik” Slobodana Novaka
Izvodi: Maruška Aras
Režija: Hrvoje Korbar
Skladatelj: Stanko Juzbašić
Kostimografija: Katarina Perić
Oblikovanje svjetla: Martin Šatović