Novosti Objavljeno

Poduzetnicima preko INOVAcije dodijeljeno 1.3 milijuna kuna - PoC8

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) 8. studenoga u Križevcima predstavila je rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC8). Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelili su ugovore za 83 korisnika u vrijednosti 32.6 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske (MGPO) i HAMAG-BICRO objavili su dana 25. travnja 2019. godine Javni poziv za dostavu projektnih prijava za Program dodjele državnih potpora za provjeru inovativnog koncepta – PoC8. Projektne prijave zaprimale su se do 2. rujna 2019. putem Prepoznatih centara, koji su kao partneri u provođenju Programa proveli administrativnu evaluaciju pristiglih prijava. Nakon provedene pune evaluacije od strane HAMAG-BICRO objavljena je rang lista s prijavama koje su zadovoljile sve kriterije propisne Programom, a uspješnim natjecateljima ponuđeno je sufinanciranje njihovih inovativnih projekata.

Tri Ugovora dodijeljena su projektima koji su predloženi kroz Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije - INOVAcija. To su 'Sinteza open source MCU i osciloskopa u FPGA programabilnoj logici za EEZ DIB modularni T&M', tvrtke Envox d.o.o., 'Hitna stanja i edukacija 3D', tvrtke Spectre d.o.o. te 'Algoritam za optimiranje reduktora', tvrtke COPAS d.o.o.. Ukupna vrijednost ovih projekata je 1.302.807,52 kn, a predviđeno trajanje projekata je 12 mjeseci.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.

Ustanova INOVAcija kao Prepoznati centar Programa PoC zadužena je za pružanje podrške natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i provedbu projekata.