Arhivirani Početak:  

"HERA"

Projekt HERA (Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana), nositelja Zadarske županije, odabran je za financiranje u sklopu Programa jadranske prekogranične suradnje Europske unije na prvom pozivu za strateške projekte. Provedba projekta započela je 1. studenog 2013. godine, a trajala je do 31. prosinca 2016. godine. Na projektu je surađivalo 19 partnera iz 8 država s područja jadranskog bazena (Hrvatska, Italija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Albanija i Grčka).

Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija sudjelovala je na projektu kao „In-house“ pružatelj usluga za Zadarsku županiju.

Posebni cilj projekta HERA bio je unutar jadranskog područja razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje i promidžbu održivog turizma utemeljenog na zajedničkom kulturnom nasljeđu.

Projektom je definirana metodologija za dostizanje standarda i dodjelu oznake za jadransku destinaciju kulturnog turizma naziva HERA. Oznaka HERA je definirala i jamči za standarde visokokvalitetne ponude kulturnog turizma u skladu s ekološkim načelima.

Izvodivost spomenute metodologije za dodjelu oznake HERA ispitivala se kroz provedbu pilot projekata na teritorijima projektnih partnera, tj. kreaciju kulturnih ruta koje bi obuhvaćale infrastrukturno obnovljene elemente kulturnog nasljeđa te obnovljene i novoopremljene centre za posjetitelje.

Konkretno, na području Zadarske županije u 2016. godini su se završili radovi na elementima gradskih bedema (Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana) te restaurirao prostor Malog Arsenala i opremio kao centar za posjetitelje. Također je definirana i certificirana kulturna ruta Zadarske županije „Na ruti liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa“.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 8.842.602,24 EUR.

 

Više informacija o projektu možete pronaći na sljedećem linku:

http://www.heradriatic.eu

HERA Adriatic http://www.heradriatic.eu