Novosti Objavljeno

Predstavljanje Centra za razvoj i edukaciju

Dana 16. siječnja 2018. Općina Poličnik, u suradnji sa Zadarskom županijom i Ustanovom INOVAcija, održala je Početnu konferenciju projekta „Centar za razvoj i edukaciju“ u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Nakon što je domaćin, prorektor Slaven Zjalić, pozdravio sve uzvanike i naglasio važnost suradnje akademske zajednice i gospodarstva, zamjenica ravnateljice Ustanove INOVAcija Katarina Colić održala je prezentaciju Centra za razvoj i edukaciju.

Nositelj projekta je Općina Poličnik, dok su partneri na projektu Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Projekt „Centar za razvoj i edukaciju“ odabran je za sufinanciranje u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Projekt je započeo 6. studenoga 2017. i traje do 6. studenoga 2019. godine, a provodi se u općini Poličnik, u poslovnoj zoni Grabi. Ukupna je vrijednost projekta 25.857.851,20 kuna, od čega sredstva Europske unije iznose 20.000.000,00 kuna.

Cilj projekta je uspostaviti Centar za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu od lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao baza za unaprjeđenje poslovanja farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i prvenstveno med. Provedba projekta izravno će pridonijeti osnivanju i razvoju malih i srednjih poduzeća, stvaranju novih proizvoda te podizanju kvalitete proizvoda i usluga navedenih industrija. Poduzeća u nastajanju dobit će potporu za razvoj vlastitih kapaciteta i aktivnosti kako bi se povećala njihova konkurentnost za rast i razvoj na tržištu.

Održan je Okrugli stol „Pčelinji proizvodi – idealna sirovina za razvoj inovativnih rješenja u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji“ bavit će se ulogom Centra za razvoj i edukaciju u razvoju poduzetništva temeljenog na pčelinjim proizvodima. Okrugli stol pružit će priliku proizvođačima pčelinjih proizvoda, stručnjacima te predstavnicima zainteresiranih poduzeća da porazgovaraju o podršci koju im Centar može pružiti u razvoju suradnje između sektora.

Na okruglom stolu sudjelovali su Vedrana Kevrić, ravnateljica Ustanove INOVAcija, Petar Bogović, zamjenik načelnika Općine Poličnik, Lovro Jurišić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, Zadarske županije, Janja Filipi, docentica na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Sveučilišta u Zadru, Zlatko Elveđi, predsjednik Udruge pčelara „Dalmatinka“ i Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Projekt Centar za razvoj i edukaciju je rezultat koordinirane suradnje između regionalne i lokalne samouprave, gospodarstva, sveučilišta i obrazovnih institucija koja je ključna za gospodarski razvoj Zadarske županije. Rezultati ovoj projekta izravno će utjecati na rast konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, razvoj novih proizvoda, osvajanje novih tržišta i nova radna mjesta.